Att resa och upptäcka nya platser kittlar samma saker i kroppen som när man som barn upptäckte sin omgivning, fast som vuxen krävs det att man byter miljö rätt rejält. Därför är resor ett bra sätt att känna sig nyfiken och sugen på att utforska.

Charterresor

Att åka på en charterresa är för många förknippat med sol och bad. De flesta charterresorna går ju nämligen till länder som Grekland, Spanien och Italien.

På senare tid har dock charterbolaget börjat sälja resor till storstäder också. Men det är tveksamt om det då verkligen kan kallas för en charterresa, då de sällan flyger med egna plan.

På något sätt är ju grundbultarna i en charterresa att arrangören chartrar ett plan som flyger direkt till destinationen. Väl på plats brukar det också betyda att det finns svenska reseledare som ordnar busstransport till utvalda hotell där flera andra svenskar bor.

Som motpol till charterresor finns ju de resor där man själv ordnar såväl flyg som hotell och transporter.

En del fnyser kanske åt företeelsen charter, men faktum är att den största tillgången som charterresor ger är just direktflyg till platser som annars inte skulle ha någon vidare flygtillgänglighet.

Vill man inte känna sig som en äkta charterturist går det ju ofta utmärkt att bara boka en flygstol på ett charterflyg och sedan sköta sig själv när det gäller transporter och val av hotell.

Här kommer en lista på några av de mest populära charterdestinationerna.

Om man vill göra mer än bara vara på samma ort och ta sig runt till fots så rekommenderar jag starkt att hyra en liten bil. När man får åka runt själv och upptäcka saker helt kravlöst blir semestern liksom flera gånger bättre. Jag har personligen väldigt svårt för de där guidade turerna där man ska uppleva saker utifrån ett visst schema och en viss tidsram. Jag vill hellre upptäcka saker helt slumpmässigt och lita på att det blir bra. Det är ju kravlöshet som är hela grejen med en charterresa.

Nu säger jag ju inte att man ska yra runt helt utan koll. Det är ju bra att ha läst på lite innan så att man vet ungefär vad man vill se. Har man hyrbil en hel vecka är det en rätt mysig rutin att ta fram kartan vid frukosten varje morgon och prata igenom vad man ska ta sikte på just den här dagen. Det där med att ta sikte på är nyckeln. För om man hittar något annat på vägen, ja då kan man ju låta det bli målet med dagen istället.

Nu passar det ju inte alla att åka runt i hyrbil, men jag tror att nästan alla kan uppleva att 1-2 dagars upptäckande blir en skön kontrast till det där slappandet i solstolen på samma strand. Och man kan ju faktiskt slappa i solstol även pm man är ute och upptäcker. Det är bara det att man gör det på en ny strand varje dag.

This blog post is actually just a Google Doc! Create your own blog with Google Docs, in less than a minute.