Att resa och upptäcka nya platser kittlar samma saker i kroppen som när man som barn upptäckte sin omgivning, fast som vuxen krävs det att man byter miljö rätt rejält. Därför är resor ett bra sätt att känna sig nyfiken och sugen på att utforska.

En resa som 50 års present

Ett bra sätt att fira sin egen eller sin partners 50-års dag är att ge sig själv eller sin partner en resa i 50 års present.

Om det bara är ni två som ska resa tillsamans och ni vill ha något riktigt speciellt finns det vissa resmål som passar extra bra för en 50-årsdag så som Barcelona, Venedig och Rom. Men även städer som Lissabon, Wien och Budapest funkar utmärkt för som en 50-årspresent.

På våren eller hösten kan man också kika på Marocko där man relativt billigt kan bo på ett lyxigt hotell.

I Ryssland är S:t Petersburg spektakulärt, särskilt om ni besöker staden på sommaren när solen skiner långt in på kvällen. Men även på vintern, när staden är tjock av snö och det finns skridskoåkning på floden, är S:t Petersburg väl värd ett besök.

Om du letar efter speciella saker att göra på en 50-årsdag på vintern, så kanske norrsken kan vara något? Det är få förunnat att ha fått se norrsken i verkligheten. Åk till Tromsö i Norge eller till Reykjavik, Islands livliga huvudstad, för goda chanser att få se detta märkliga naturfenomen. Även här i Sverige finns det goda chanser att se norrsken. Och varför inte kombinera det med att bo lyxigt på ishotellet?

För den ultimata 50-årsdagen kan ni även unna er själva en kort resa med privatjet. Detta är förvånansvärt prisvärt, särskilt om ni återvänder samma dag och tar med er några vänner eller familjemedlemmar. Flyg från Sverige på förmiddagen och landa någonstans i Frankrike eller till och med Italien och ät en lyxig lunch och strosa runt innan ni reser tillbaka hem igen.

På sommaren kan ni resa med en lyxig kanalbåt i Frankrike. En mysig upplevelse där man i sakta mak reser genom pittoreska områden som Bourgogne och Bordeaux. På kanalbåtarna brukar det finnas plats för upp till 20 personer, så ni kan även övertala er vänner att ta några av de andra hytterna. Gourmetmiddagar, fina viner, fri bar och utflykter brukar ingå.

Kika på www.50-årspresent.se för fler tips på bra presenter till en blivande 50-åring.

This blog post is actually just a Google Doc! Create your own blog with Google Docs, in less than a minute.